Letnia dieta dla Seniora

Dieta to jeden z ważniejszych elementów wpływających w bezpośredni sposób na zdrowie oraz jakość życia człowieka. Zatem stosowanie odpowiedniej diety czy całkowite nie przestrzeganie żadnej diety będzie z czasem  miało daleko idące konsekwencje. Mimo iż zagadnienia dotyczącego właściwego odżywiania są w dzisiejszym świecie bardzo dobrze każdemu znane, to jednak nadal niewielka ilość ludzi przykłada do tego uwagę bądź też ze względu na natłok codziennych obowiązków jakie przysparza człowiekowi współczesny świat nie ma na to czasu. Tłumaczeń dotyczących złego nawyku jedzenia może być wiele, konsekwencją czego jak wcześniej wspomniano występują problemy począwszy od zaburzeń trawiennych aż po poważne choroby zagrażające życiu człowieka. Skoro tak mało czasu poświęcamy w swoim życiu tematyce żywności tym bardziej ważnym aspektem jest zwrócenie uwagi  na to co się spożywa będąc seniorem ponieważ z wiekiem organizm również przechodzi przeobrażenia i dotychczasowe nawyki żywieniowe mogą na niego bardzo negatywnie wpływać.

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta ?

Warto zatem zwrócić uwagę na przygotowywane posiłki dla osób w podeszłym wieku, które  powinny dostarczyć  seniorom odpowiednią ilość energii zamiast pustych kalorii a także wartościowe tłuszcze, węglowodany oraz cenne witaminy. Zwłaszcza latem, podczas upałów gdy apetyt na jedzenie zdecydowanie się zmniejsza nie należy zapominać, że osoby starsze oprócz odpowiedniego nawodnienia, muszą jeść odpowiednio przygotowane posiłki zawierające niezbędne składniki odżywcze do prawidłowego funkcjonowania. Kucharze w Domu Seniora nad Strumykiem w Częstochowie zwracają na ten fakt szczególną uwagę i z tego względu przygotowują dla swoich podopiecznych w letnie upały lekkie posiłki, które nie będą obciążały nadmiernie ich żołądka długotrwałym trawieniem. Ponadto zwracają uwagę by w te dni posiłki zawierały dużą ilość warzyw, które oprócz tego, że posiadają odpowiednie witaminy, dodatkowo zabezpieczają organizm seniorów przed udarem słonecznym ponieważ mają właściwości przeciwdziałające przegrzaniu organizmu.

Dlaczego zdrowe odżywianie jest takie ważne ?

Dieta dla Seniora w domu opieki

Zatem letnie menu  kucharze przygotowują dla seniorów w taki sposób aby było wyposażone w różnorodne lekkie zupki warzywne oraz chłodniki, które pomagają przetrwać osobom starszym upały. Nie można też pominąć tłuszczy, które należy dostarczać osobom starszych niemniej jednak z należytym bezpieczeństwem, ponieważ podawane mięso powinno być chude a głowy nacisk należy w tym przypadku postawić na ryby. Co więcej dania gotowane na parze to świetna inicjatywa dla seniorów, którzy ze smakiem spożywają tak przygotowane posiłki, ponieważ mają całkowicie odmienny smak od dotychczasowych pieczonych bądź duszonych potraw, które nie są wskazane dla osób starszych. Posiłki w Domu Seniora nad Strumykiem są przygotowane ze specjalną troską tak by zapewnić wszystkie składniki jakich domaga się organizm osoby starszej ale też by nie dostarczać jej pustych i niepotrzebnych kalorii. Dzienne zapotrzebowanie osoby starszej wynosi 1750–2450 kcal dla mężczyzn i 1500–2100 kcal dla kobiety w związku z czym nie należy bagatelizować podanych przedziałów oraz dopasowywać tak posiłki aby zawierały wszystko co potrzebne dla seniora przy jednoczesnym dbaniu o jego zdrowie. Warto zatem zdać sobie sprawę, że lato to czas gdzie należy zwracać szczególną uwagę na to co podajemy do jedzenia osobom starszym, opiekunowie Domu Seniora nad Strumykiem w Częstochowie taką wiedzę posiadają i z wielką troską opiekują się swoimi podopiecznymi.